Ärftligt håravfall drabbar vikar, kronan, och området däremellan. Håret bak i nacken och på sidorna påverkas inte. Varför det är så är ännu inte känt. Vid en hårtransplantation flyttas hårsäckar från ett område som inte drabbas av håravfall (vanligen skalpens baksida) till de områden som drabbats av håravfall. Timing är A och O vid en hårtransplantation: om du är i ett tidigt stadium av ärftligt håravfall (kanske är det bara vikarna som är drabbade) kan det initiala resultatet bli väldigt fint, men med tiden kan håravfallet fortskrida (du blir till exempel tunnare på kronan) och du riskerar att få en frisyr du är inte är nöjd med. Det bästa tillfället för hårtransplantation är därför när håravfallet börjar avta, vilket för män brukar vara kring 35-40 års ålder.

Första tiden efter en hårtransplantation är mottagarområdet (det område dit hårsäckarna är flyttade) känsligt – de transplanterade hårsäckarna håller fortfarande på att läka in på sin nya plats. Det är därför viktigt att vara varsam om skalpen de första veckorna efter hårtransplantationen. Vanligen får man i anslutning till hårtransplantationen därför strikta förhållningsregler kring hur tvättning och omläggning ska skötas, och vilka aktiviteter som bör undvikas. 

När hårsäckarna har läkt in till mottagarområdet kan de så småningom börja producera hårstrån precis som vanligt. Men glöm inte att hår växer långsamt – cirka 10 millimeter i månaden – och det kommer därför dröja flera månader innan du märker resultat. När du har ditt nya hår ska du sköta det precis som vanligt, med ett schampo och balsam som är återfuktande och verkar lugnande på hårbotten. En del som genomgått hårtransplantation behandlar regelbundet skalpen med PRP-behandling för att stimulera hårsäckarna att gå in i aktiv fas (anagen fas) och optimera förutsättningarna för varje hårsäck att producera tjocka hårstrån av god kvalitet.

Vill du veta mer? Boka in en kostnadsfri konsultation så berättar vi mer!