Håret på ditt huvud växer i genomsnitt en halv till 1,5 centimeter i månaden. Flera faktorer påverkar hur snabbt håret växer. För det första har vi olika genetiska förutsättningar som spelar in, våra hårsäckar är helt enkelt ”förprogrammerade” att växa i en viss hastighet, och den skiljer sig något människor emellan.

Hårsäckarna är små inbuktningar i huden på skalpen som håret växer ut ifrån. Varje människa föds med ett par hundratusen hårsäckar på huvudet. Hårsäckarna kan ha en rund eller oval form, vilket brukar ge rakare respektive vågigare hår.

Hur mycket hår tappar man per dag? 

Hårsäckarna producerar inte hårstrån hela tiden. De rör sig kontinuerligt mellan tre olika faser: aktiv fas, övergångsfas och vilofas. Hårsäckar på skalpen brukar befinna sig i aktiv fas under flera år, innan den släpper sina hårstrån och parkerar sig i vilofas under en period. Det är normalt att tappa omkring 50 – 100 hårstrån per dag, exempelvis kan du tappa hår i duschen, vilket representerar hårsäckar som går in i vilofas. När hårsäcken under en tid samlat kraft i vilofasen börjar den på ny kula genom att på nytt gå in i aktiv fas och producera hår igen.

Kan håret växa snabbare? 

Utöver genetiska förutsättningar finns det fler faktorer som påverkar hur snabbt håret växer. Män producerar i regel hår i snabbare takt än kvinnor. Undantaget är under kvinnans graviditet, då hårsäckarna ofta förblir i tillväxtfas och håret både växer snabbare och har finare kvalitet. Hår växer också snabbare mellan tonåren och 30-årsåldern, än senare under livet. Det kan vara en del av det normala åldrandet, men också bero på till exempel ärftligt håravfall.

Att kroppen får i sig de näringsämnen den behöver påverkar också hur håret växer. Hårsäcken är helt enkelt mer aktiv när den för de byggstenar och den energi den behöver för att producera hårstrån. På samma sätt prioriteras inte hårsäckens energitillgång av kroppen när den är utsatt för stress, till exempel från en infektion eller av sömnbrist. Vidare påverkas hårsäckens förmåga till hårproduktion av sin miljö: om skalpens hud är inflammerad eller irriterad av till exempel torrhet eller svampangrepp, riskerar hårsäckens aktivitet att förlångsammas eller helt enkelt upphöra.