Varje hårstrå du har på huvudet växer ut från en inbuktning i skalpen som kallas för en hårsäck (eller en follikel). Vi har ungefär 100 000 stycken hårsäckar på huvudet, där varje hårsäck är potentiellt hårbildande. Upp till tre eller fyra hårstrån växer i normalfallet ut från varje enskild hårsäck.

Hårsäckens faser

Hårsäcken rör sig mellan tre olika faser i en så kallad livscykel. I den första fasen (anagen fas) befinner sig hårsäcken i ett tillväxtstadium – blodtillförseln och tillgången på så kallade tillväxtfaktorer är god. Här kan hårsäcken ägna all energi och omsorg till hårstrån som växer ut från den. Tillväxtfasen kan vara i flera år. Så småningom kommer dock hårsäcken behöva en välbehövlig paus och den går då in i en övergångsfas (katagen fas). Här släpper hårstrånas fäste djupt inne i hårsäcken och hårstråt eller hårstråna faller så småningom av. Hårsäcken går därefter in i sin vilofas (telogen fas) där den parkerar sig i några månader för att samla kraft. När hårsäcken är redo börjar den helt enkelt på ny kula och går igen in i tillväxtfas, för att börja producera nästa generations hårstrån.

Hos yngre människor som ännu inte drabbats av håravfall befinner sig mellan 80 och 90 procent av skalpens alla hårsäckar i tillväxtfasen – håret kommer att uppfattas som tätt och frodigt. Vid den vanligaste formen av håravfall, ärftligt håravfall (androgen alopeci), som främst drabbar män, sker en förskjutning och en större andel av skalpens hårsäckar kommer istället att befinna sig i sitt vilostadium. Håret kommer nu att uppfattas som tunnare. Hårsäckar som under längre tid befinner sig i vilofas tappar så småningom sin förmåga att återgå till tillväxtfas, en process som kallas miniatyrisering.