Vilka behandlingar finns mot håravfall?

PRP, platelet-rich-plasma, är en naturlig och enkel behandling mot håravfall som stimulerar hårväxt och förbättrar hårkvaliteten genom att driva in hårsäcken i sin tillväxtfas. Ett vanligt blodprov tas från armvecket. Den del av blodet som är rik på blodplättar skiktas därefter fram i en centrifugeringsprocess. Den framställda plasman har en hög koncentration av tillväxtfaktorer som stimulerar hårsäcken att producera hårstrån av god kvalitet. 

Utöver PRP kan manligt håravfall behandlas med läkemedel. Det finns idag två godkända läkemedel mot håravfall; Minoxidil och Propecia. Båda läkemedel kan bromsa upp håravfall och en del personer upplever också återväxt av hår. Effekt kan ses vid i tidiga stadier av håravfall och kan endast uppnås endast under pågående behandling.

Behandling med PRP-metoden

Behandling med PRP eller läkemedel mot håravfall har en gynnsam effekt på dem hårsäckar som finns i vilofas. Vid senare skeden av ärftligt håravfall försvinner dock så småningom hårsäckarna och förmågan att producera hår (med eller utan läkemedel) är därmed förlorad. Det är därför viktigt att inför en eventuell behandling undersöka hårbotten för att se att förutsättningar för behandling överhuvudtaget finns.

Om hårsäckar saknas kan man istället överväga en hårtransplantation. Vid en hårtransplantation flyttas hårsäckar från ett område med friska hårsäckar till ett område där hårsäckar saknas. I praktiken innebär det i de flesta fall att hårsäckar flyttas från bakhuvud och nacke till partier där håret är tunnare, oftast vikar och krona. Behandlingen sker i lokalbedövning, tar i regel en heldag och efterlämnar inga synliga ärr.