Vilka behandlingar finns mot håravfall?

Behandling med PRP syftar till att stimulera hårväxt och förbättra hårkvaliteten genom att stimulera hårsäcken att återgå till tillväxtfas. Ett blodprov tas från armvecket och blodplättarna separeras från det övriga blodet i en centrifugeringsprocess. Den framställda – blodplättsrika – delen av blodet har en hög koncentration av tillväxtfaktorer som stimulerar tillväxt i hårsäcken och därmed återväxt av hår. 

Utöver PRP kan manligt håravfall behandlas med läkemedel. Det finns idag två godkända läkemedel mot håravfall; Minoxidil och Propecia. Båda läkemedel kan bromsa upp håravfall och en del personer upplever också återväxt av hår. Effekt kan ses vid i tidiga stadier av håravfall och kan endast uppnås endast under pågående behandling. 

Vid långt framskridet håravfall har hårsäckarna på skalpen tillbakabildats, vilket innebär att det inte längre finns förutsättningar för att nya hårstrån att produceras. Hårtransplantation innebär att hårsäckar flyttas från en givaryta med rik kroppsbehåring till en mottagaryta som drabbats av håravfall. Vanligen flyttas hårsäckar från skalpens baksida till exempelvis hårfäste, vikar och/eller hjässa. Modern hårtransplantation sker med FUE-metoden (follicle unit extraction), med vilken enstaka hårsäckar flyttas från givar- till mottagarområdet med hjälp av mikrokirurgiska instrument. Behandlingen efterlämnar inga synliga ärr.