Vad är skillnaden mellan PRP och hårtransplantation?

Vid en hårtransplantation flyttas hårsäckar från en givaryta som inte drabbas av håravfall till en mottagaryta som drabbats av håravfall. Vanligen innebär det att hårsäckar flyttas från skalpens baksida till krona, vikar, och området däremellan. Modern hårtransplantation sker med FUE-metoden (follicle unit extraction), med vilken enstaka hårsäckar flyttas från givar- till mottagarområdet med hjälp av mikrokirurgiska instrument. Ingreppet brukar ta en heldag och behandlingen efterlämnar inga synliga ärr.

När hårsäckarna har läkt in till mottagarområdet kan de så småningom börja producera hårstrån precis som vanligt. Men glöm inte att hår växer långsamt – cirka 10 millimeter i månaden – och det kommer därför dröja flera månader innan du märker resultat. När du har ditt nya hår ska du sköta det precis som vanligt, med ett schampo och balsam som är återfuktande och verkar lugnande på hårbotten. En del som genomgått hårtransplantation behandlar regelbundet skalpen med PRP för att stimulera hårsäckarna att gå in i aktiv fas (anagen fas) och optimera förutsättningarna för varje hårsäck att producera tjocka hårstrån av god kvalitet.

Behandling med PRP syftar till att stimulera hårväxt och förbättra hårkvaliteten genom att stimulera hårsäcken att återgå till tillväxtfas. Ett blodprov tas från armvecket och blodplättarna separeras från det övriga blodet i en centrifugeringsprocess. Den framställda – blodplättsrika – delen av blodet har en hög koncentration av tillväxtfaktorer som stimulerar tillväxt i hårsäcken och därmed återväxt av hår. Behandling med PRP sker med små nålstick (injektioner) i de områden som drabbats av håravfall och tar ungefär 30 minuter. Det går bra att gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen.