Vad är skillnaden mellan kvinnligt och manligt håravfall?

Håravfall hos kvinnor kan ha olika orsak men vanligast är den diffusa formen av håravfall (telogent effluvium). Vid diffust håravfall kommer fler hårsäckar än normalt gå in i sitt vilostadium och tillståndet kännetecknas av att mycket hår faller av under kort tid. Det brukar ofta märkas när man borstar eller tvättar håret. Man kan ibland identifiera en utlösande orsak till håravfallet, till exempel psykisk stress, sömnbrist, förlossning, graviditet eller infektion. I ovanligare fall kan håravfallet bero på sköldkörtelrubbning, bristtillstånd, eller uppträda fläckvis och tillståndet kan då ha en autoimmun orsak. 

Hos män å andra sidan är håravfallet nästan alltid ärftligt. Hårsäckarna har här en känslighet för den aktiva formen av det manliga könshormonet testosteron (DHT), som kommer att driva in hårsäckarna i vilofasen. Med tiden kan hårsäcken helt förlora sin förmåga att producera hårstrån. Manligt håravfall debuterar vanligen mellan 20 och 30 års ålder.

Oavsett om håravfallet är av den diffusa eller ärftliga typen finns fördelar med att påbörja behandling i tid. PRP hjälper kroppen att hjälpa sig själv genom att stimulera hårsäcken att gå in i aktiv fas, så att den kan börja producera hår igen. PRP injiceras i hårbotten och innehåller trombocyter (som frisätter tillväxtfaktorer) som arbetar för att dina hårsäckar inte ska ta långledigt.

Boka en PRP-behandling hos FRANK redan idag!