PRP vid akneärr

Akne är en hudsjukdom som vanligen debuterar i puberteten. Hos många med akne avklingar akneutslagen efter tonåren men det är inte ovanligt att besvären fortsätter även i vuxen ålder. Det kan vara bra att känna till att det finns möjlighet för behandling mot akneärr. 

När huden efter ett akneutslag läker kan det lämna efter sig ett ärr. Den normala läkningsprocessen i kroppen innebär att ny hud bildas, vilken skiljer sig från den ursprungliga huden bland annat genom att den är mindre elastisk och har en annan nyans i sin pigmentering. Det är den nybildade huden efter ett läkt utslag som vi kallar för ett ärr. Akneärr kan se olika ut beroende på vilken typ av akne man haft och var i ansiktet ärret sitter. Ofta har ärret formen av en grop, en upphöjning eller ett färgförändrat område.

Behandling för akneärr

Akneärr kan behandlas med en PRP-behandling – platelet-rich-plasma. Vid behandling med PRP används kroppens egna blodplättar för att stimulera hudens vävnadsläkning genom ökad blodtillförsel och produktion av kollagen och hyaluronsyra. Behandlingen förbättrar hudstrukturen i och kring ärret. Akneärret får därmed en jämnare yta i förhållande till den omkringliggande huden, vilket gör det mindre iögonfallande.