PRP efter hårtransplantation

Ärftligt håravfall drabbar vikar, kronan, och området däremellan. Håret bak i nacken och på sidorna påverkas inte. Varför det är så är ännu inte känt. Vid en hårtransplantation flyttas hårsäckar från ett område som inte drabbas av håravfall (vanligen skalpens baksida) till de områden som drabbats av håravfall. Timing är A och O vid en hårtransplantation: om du är i ett tidigt stadium av ärftligt håravfall (kanske är det bara vikarna som är drabbade) kan det initiala resultatet bli väldigt fint, men med tiden kan håravfallet fortskrida (du blir till exempel tunnare på kronan) och du riskerar att få en frisyr du är inte är nöjd med. Det bästa tillfället för hårtransplantation är därför när håravfallet börjar avta, vilket för män brukar vara kring 35-40 års ålder. 

Första tiden efter en hårtransplantation är mottagarområdet (det område dit hårsäckarna är flyttade) känsligt – de transplanterade hårsäckarna håller fortfarande på att läka in på sin nya plats. Det är därför viktigt att vara varsam om skalpen de första veckorna efter hårtransplantationen. Vanligen får man i anslutning till hårtransplantationen därför strikta förhållningsregler kring hur tvättning och omläggning ska skötas, och vilka aktiviteter som bör undvikas. 

Behandla hårbotten med PRP 

Vid en fackmannamässigt utförd hårtransplantation brukar de flesta hårsäckar läka in väl i mottagarområdet. Det brukar dock ta en tid innan de återhämtat sig så väl att de börjar producera hår igen. Dessutom växer hår långsamt, cirka en centimeter i månaden. Man behöver därför vänta flera månader innan man ser resultatet av en hårtransplantation.

När håret väl har börjat växa fram ska det skötas som vanligt. Ett schampo och balsam med återfuktande egenskaper, och som har en lugnande verkan på hårbotten, brukar rekommenderas. Många som genomgår hårtransplantationer väljer att regelbundet behandla hårbotten med PRP-behandling, platelet-rich-plasma, i syfte att hålla så många hårsäckar som möjligt i tillväxtfas.