Håravfall vid COVID-19

Rapporter om COVID-19 kom initialt från Wuhan, Kina, i slutet av 2019 och viruset har sedan dess utvecklats till en global pandemi. Sedan pandemins start har det varit många patienter som har beskrivit att de drabbats av håravfall även under månaderna efter tillfrisknandet.

Det finns ännu inga belägg för att viruset självt skulle ha någon påverkan på hårsäckarna specifikt. Man tror istället att den fysiska och psykiska stress på kroppen som en kraftig COVID-19-infektion kan utgöra, driver in hårsäckarna i vilofasen, den telogena fasen, av sin tillväxtcykel. I vilofasen släpper hårsäcken taget om de hårstrån det har producerat, som därmed faller av huvudet.

Ett sådant tillstånd kallas telogent effluvium, eller diffust håravfall. Förenklat kan man säga att när kroppen utsätts för chock, stänger den ner alla icke-essentiella funktioner. Hårsäckarna är inte nödvändiga för överlevnad, och kroppens energi fördelas därför till andra organ. Resultatet blir att man tappar hår från huvudet.

Normalt tappar en människa omkring 100 hårstrån per dag. Under en period av telogent effluvium kan man istället tappa upp mot 300 hårstrån per dag. Håravfallet är dock självbegränsande, och telogent effluvium är självläkande. Tillståndet brukar fortgå under några veckor. Känslan av att man blivit tunnhårig pågår dock längre, eftersom det tar tid för håret att växa tillbaka. Man bör räkna med sex till 12 månader innan håret är normalt igen.