Håravfall under graviditet

Håravfall under graviditet och amning

Många upplever att håret blir tjockare och av finare kvalitet under graviditeten. Graviditetshormonerna gör att hårsäckarna håller sig i sin tillväxtfas, varför håret växer snabbare och man inte tappar hår i samma takt. Sannolikt har den ökade blodcirkulationen i kroppen också en gynnsam verkan på håråterväxten. En del upplever också att håret ändrar textur: rakt hår kan bli lockigt och tvärtom.

Läs mer om kvinnligt håravfall här

Varför tappar jag hår under amningsperioden?

En del kan uppleva att man tappar håret efter sin förlossning. Det är helt normalt. Tiden efter förlossningen går en stor del av kroppens näring åt till att producera bröstmjölk till barnet. Det kan leda till att de hårstrån som först växer ut är tunnare och sprödare än vanligt. Om man efter förlossningen tappat mycket hår just vid hårfästet, kan man under en övergångsperiod få en så kallad ”amningslugg” då många nya hårstrån växer fram på samma plats. Håret kommer så småningom att växa tillbaka, men eftersom hår växer långsamt kan det ta flera månader innan man är återställd.

Kan jag få stimulera håråterväxten efter graviditeten?

Det är viktigt att komma ihåg att om du tappar hår under amningen kommer att växa tillbaka naturligt. Håravfall vid graviditet är alltså inte permanent. Däremot kan det ta lång tid, ofta flera månader, eftersom hår växer långsamt. Hår från skalpen växer ungefär 10 millimeter per månad.

En del kvinnor får bättre håråterväxt med hjälp av PRP-behandlingar. PRP syftar till att stimulera hårväxt och förbättra hårkvaliteten för kvinnor som drabbats av håravfall. Ett blodprov tas från armvecket och blodplättarna separeras från det övriga blodet i en centrifugeringsprocess. Den nu framställda – blodplättsrika – delen av blodet ges med nålstick på de områden av skalpen som ska behandlas.

Blodplättar är en typ av blodkropp som finns hos alla människor och som innehåller tillväxtfaktorer. När PRP injiceras i hårbotten kommer blodplättarna aktiveras och frisätta tillväxtfaktorer som i sin tur bland annat ökar kollagensyntesen och blodtillförseln till hårsäcken. Målsättningen med PRP är att hålla kvar hårsäcken i sitt tillväxtstadium, där hårsäcken har förmåga att producera fler och kraftigare hårstrån.

Boka en kostnadsfri konsultation för att lära dig mer om PRP och håravfall under graviditet.